περί Α γ Α π Η σ φιλοσοφίεΣ

uytrey6 Μόλις μπήκαμε σε έναν μεγάλο ανοιξιάτικο κήπο. Ας απλώσουμε το χέρι μας, για να κάνουμε απαλά στην άκρη τα φύλλα ή αλλιώς ας πιούμε από το μαγικό νερό στην πέτρινη βρύση που στέκει αιώνες στη γωνία, ώστε να γίνουμε μικροί και να σκαρφαλώσουμε πάνω στους νευρώνες τους. Αυτά θα μας καλωσορίσουν ψιθυριστά. Σήμερα λένε πως έχεις ανάγκη να μιλήσεις για την αγάπη. Αναρωτιέσαι κι εσύ, αν υπάρχει ορισμός!

(βολευόμαστε πάνω στο μαξιλάρι ενός λουλουδιού λοιπόν!)uytrey8

Τα πέταλα αυτού του λουλουδιού, που σήμερα μας φιλοξενεί, τραγουδούν πως η αγάπη είναι ξακουστή και φημισμένη. Σαν πολύτιμο διαμάντι, σαν κρυμμένο θησαυρό την αναζητούν οι άνθρωποι σε όλη τη γη! Οι καημένοι δεν διαθέτουν τυπικά στοιχεία.. Η αγάπη είναι άχρωμη, ασχημάτιστη, απρόσωπη και γενικότερα: ανυπόστατη. Παρόλαυτα (ανακάθεται ο μωβ ανθός μας στον μίσχο του), αποτελεί συναίσθημα και λαγοκοιμάται στις αφράτες καρδιές μας. Την προσδιορίζουμε πιο πολύ μέσα από τα αποτελέσματά της..

(αλλά καλύτερα να μάθουμε και την άποψη της μαργαρίτας που έχει κάνει πολλές συζητήσεις οι οποίες άρχιζαν κάπως έτσι: »Μ’ αγαπά..-δε μ’ αγαπά»..)

uytreyΠερπατάμε λίγο ανάμεσα από μολόχες, γιγάντιες φτέρες και ροζ τριανταφυλλιές, ώσπου βρίσκουμε τη μαργαρίτα. Έχει ακούσει τόσες φορές για τούτο το συναίσθημα που δείχνει μελαγχολική κι αφηρημένη. Έχει το βλέμμα της στραμμένο σε έναν πανσέ απέναντι, αλλά δεν τον βλέπει! Μιλάει αναστενάζοντας, χωρίς να μας κοιτάει.

<< Η αγάπη! Αγάπη είναι να σου χαρίζει χαρά κι ευχαρίστηση αυτό ή αυτός που αγαπάς, να σου εμπνέει τρυφερότητα, ενδιαφέρον, υποχώρηση, δημιουργία, κατανόηση, εμπιστοσύνη, ελευθερία, συντροφικότητα, χαμόγελο, λύπη, φόβο.. Η αγάπη μας κάνει καλύτερους και σοφότερους. Διαστέλλει το πνεύμα μας! Αν εξασκηθούμε στην αγάπη, ίσως βρούμε το νόημα της ζωής! Επιπλέον, το καλό με την αγάπη είναι ότι δεν λιγοστεύει, όταν έρθει αντιμέτωπη  με την απόσταση ή με τα χρόνια… >>

(τώρα, διακόπτει αναψοκοκκινισμένη μία ζωηρή, που πρέπει να’ ναι πνεύμα αντιλογίας και στέκεται πιο’ κεί)uytrey7<< Ναι, αλλά αυτό το περιβόητο συναίσθημα δεν κάνει μόνο καλό στους ανθρώπους! Κάνει και κακό! Και πολύ μεγάλο μάλιστα.. Γιατί, ξέρεις πόσους πόντους ψήλωσα εγώ από τα δάκρυα που έσταξαν στο χώμα μου αυτοί που δεν αγαπήθηκαν; Η αγάπη πονάει θλιβερά και είναι άδικη, επειδή μπορεί κάποιος να αγαπάει πολύ κάποιον κι ας μην νοιάζεται καθόλου γι’ αυτό ο δεύτερος! Δεν είναι άθλιο αυτό; >>

(η πρώτη μαργαρίτα ξαφνικά παύει να φαίνεται αφηρημένη. εστιάζει τα μάτια της πάνω μας και χαμογελάει!)uytrey2<< Μα αυτό ακριβώς σημαίνει να αγαπάς! Αγαπάς με ανιδιοτέλεια. Μόνο έτσι. Το αντικείμενο ή το πρόσωπο για το οποίο τρέφεις αυτό το συναίσθημα το έχεις γνωρίσει. Το αποδέχεσαι όπως είναι, χωρίς συμβιβασμούς και κανόνες. Όταν μάθεις αρκετά πράγματα για αυτό, θα σου εμνεύσει αγάπη και σεβασμό. Θα σε κάνει να θέλεις να προστατέψεις την ομορφιά του (αγαπάμε αυτό που στα μάτια μας είναι όμορφο [?]) και να το φροντίσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι απαραίτητα θα τα πάρεις πίσω αυτά. Δεν υπάρχει συμβόλαιο περί αγάπης! Δεν υπάρχει συμφωνία! Η καρδιά αποφασίζει.. Και αυτό που λες ότι πονάει τους ανθρώπους δεν είναι η αγάπη, αλλά η απουσία της! >>

(κοιταζόμαστε μεταξύ μας. λαμπυρίζουν τα μάτια μας. φαίνεται νιώθουμε ωραία. οι μαργαρίτες συνεχίζουν τη φιλοσοφική τους συζήτηση, αλλά εμείς  τις αφήνουμε σιωπηλά..)λοθλοθδιωοθνο

http://www.youtube.com/watch?v=p9PAuWV-Vn0

Σκαρφαλώνουμε στον κορμό του αρχικού δέντρου. Τελικά, καθόμαστε ανακούρκουδα σε ένα από τα πιο ψηλά κλαδιά του. Ανάμεσα από τις πράσινες κουρτίνες πέφτουν κομμάτια φωτεινό γαλάζιο. Γυρίζω, σε κοιτώ με μειδίαμα ευχαρίστησης:

<< Τι είναι Αγάπη για σένα ; >>

[ ΧρΟνΙΑ πΟλΛα 😉 😉 😉 ]

Advertisements

8 thoughts on “περί Α γ Α π Η σ φιλοσοφίεΣ

 1. Το μαγικό με την αγάπη είναι πως έχει αύρα, άρωμα, γεύση, χρώμα, (διαφορετικά πάντα για τον καθένα, καθώς εξαρτάται απ’ αυτό ή αυτόν που μας δημιουργεί το συναίσθημα) και όμως στο τέλος της ημέρας, παραμένει απροσδιόριστη.
  Χριστός Ανέστη φωνούλα. Πολύ όμορφη η ανάρτηση σου.
  Να περνάς όμορφα. Φιλάκια πολλά.

  1. Μαρινάκι, για εμένα παραμένει απροσδιόριστη είτε στην αρχή είτε στο τέλος της μέρας.. χαχα 😀 Δεν ξέρω τι με έπιασε αυτές τις μέρες και το φέρνω συνεχώς στο νου μου! Για το χρώμα δε, πράγματι πολλοί υποστηρίζουν πως έχει.. 😉
   Αληθώς ο Κύριος! Να σαι καλά και ανταποδίδω κάθε ευχή!!
   Φιλιά μαγικά!

 2. Χμ! Αλεξάνδρα, είναι η Αγάπη διαφορετική για τον καθένα;
  Μήπως για την Αγάπη μόνο η φύση μπορεί να μιλήσει… να «μας» μιλήσει; 😉
  Εμείς ξέρουμε τι δεν είναι Αγάπη…
  Ο φόβος δεν είναι Αγάπη.
  Η ευχαρίστηση δεν είναι Αγάπη.
  Η εξάρτηση δεν είναι Αγάπη.
  Η ζήλια δεν είναι Αγάπη.
  Η κτητικότητα δεν είναι Αγάπη.
  Η αποκλειστικότητα δεν είναι Αγάπη.
  Η αναμονή ανταπόδοσης δεν είναι Αγάπη.
  Ο έλεγχος, η επιθετικότητα, ο ανταγωνισμός, η σύγκριση δεν είναι Αγάπη…
  Αν τ’ αρνηθείς όλα αυτά… ίσως τη συναντήσεις!

  ΑΦιλάκια καρδιάς και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες! 🙂

  1. Μαγισσούλα, η Αγάπη ίσως και να είναι διαφορετική για τον καθένα, ίσως να της προσδίδει διαφορετικά χαρακτηριστικά άλλος. Παρόλαυτά πιστεύω πως »διαθέτει» κάποια κοινά σε όλους! Και τελικά συνειδητοποίησα πως οι περισσότεροι την αντιλαμβάνονται αρκετά επιπόλαια..
   Με προβληματίζει ακόμα, και μ’ αρέσει αυτό 😀 😀

   AΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκια καληνύχτας!

 3. Κάποτε ο Janos Arnay είχε πει το εξής , το οποίο το λάτρεψα από τη στιγμή που το διάβασα: «Στα όνειρα και την αγάπη τα πάντα είναι δυνατά !».
  Η αγάπη λοιπόν είναι πηγή δύναμης που σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις αυτό που φανταζόσουν ανεκπλήρωτο. Πανέμορφο το κείμενο σου φωνούλα μου.
  Χρόνια σου πολλά επίσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s