Ένα από τα βιβλία του μήνα, «Χάρτινες Πόλεις»- John Green

XartinesPoleisEx_Layout 1Το ‘’Χάρτινες Πόλεις’’ είναι ένα βιβλίο καθαρά νεανικό. Απευθύνεται δηλαδή σε εφήβους και σε νέους. Αλλά είναι εξίσου, ένα μυθιστόρημα και για όσους θέλουν να αναπολήσουν την δική τους περασμένη νεότητα. Είναι επίσης μια ιστορία για όσους επιθυμούν να καταλάβουν κάτι παραπάνω γι’ αυτό το φλεγόμενο στάδιο της ανθρώπινης ζωής, που είναι επίπονο όχι μόνο εξαιτίας των σωματικών αλλαγών, αλλά κι επειδή κατά τη διάρκεια αυτού, η αναζήτηση του εαυτού κατέχει σημαντική θέση στην καθημερινότητα του εφήβου-νέου. Είναι μία διαδικασία που άλλοτε γίνεται συνειδητά κι άλλοτε ασυνείδητα.

Μου αρέσει αυτό το βιβλίο γιατί έχει χιούμορ (όπως άλλωστε συνηθίζεται απ’ ότι φαίνεται στα βιβλία του John Green, ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες καταστάσεις!), έχει πλοκή, περιπέτεια, αναζήτηση και νύξεις πάνω σε σοβαρά φιλοσοφικά ερωτήματα χωρίς να φθάνει στα βαθύτερα «σκοτάδια» τους, αλλά δίνοντας την κατάλληλη ώθηση-μία λεπτή γεύση, όπως όταν στέκεται κανείς στην ακτή κι αφήνει τα πόδια του να βραχούν από το κύμα προτού παραδοθεί στα σκούρα και νωχελικά νεφελώδη βάθη του ωκεανού. Κι όλα αυτά απλά και λιτά δοσμένα μέσα από ένα ιδιαίτερα προσιτό ύφος και λεξιλόγιο (πιστεύω ότι ο Green γράφει πάντα σκεπτόμενος τον μέσο σύγχρονο Αμερικανό έφηβο αναγνώστη, ό,τι κι αν μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το γενικό πρότυπο). Μου αρέσει που είναι απλό (κι ας γίνεται και υπερβολικό σε κάποια σημεία) και μέσα στην απλότητά του αναδύεται η γλυκιά νεανική ομορφιά-και δεν αναφέρομαι στην εξωτερική 😉 !

1-PaperTowns2Οι ήρωές του είναι τοποθετημένοι κοντά (ή και μέσα) στα κυρίαρχα πρότυπα του μανιώδους καταναλωτικού υλιστή(;) νέου, εκείνου που ενδιαφέρεται μόνο για το πόσους αριθμούς έχει συγκεντρώσει στην λίστα επαφών, εκείνου που διασκεδάζει αλλά πάντα στο τέλος βρίσκεται να έχει χάσει συναισθηματικά ένα ακόμη κομμάτι του εαυτού του. Αυτός που έχει αποξενωθεί από τους συνομηλίκους-από τον κόσμο γενικά-από τον εαυτό του ειδικά. Είναι οι «χάρτινοι» άνθρωποι, οι άνθρωποι με τις δυο μονάχα διαστάσεις, που ζουν μέσα σε «χάρτινες» πόλεις, όπου τα πάντα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή…

Να, αυτή ακριβώς η μεταφορά είναι που με άγγιξε περισσότερο από κάθε τί άλλο στο βιβλίο αυτό. Η συνειδητοποίηση μιας έφηβης ότι πολλοί από εμάς είμαστε «χάρτινοι» και οικοδομούμε «χάρτινες πόλεις» με «χάρτινα σπίτια», «χάρτινες οικογένειες» και «χάρτινους φίλους». Τι ακριβώς σημαίνει να είναι κανείς χάρτινος; Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή του την υπόσταση; Σε τι «υλικό» αναβαθμίζεται μετά; Εμείς κατά πόσο ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία; Κι άλλα παρόμοια θα μπορούσε ίσως να σκεφτείς μέσα από αυτήν την πολύ σύντομη παρατήρηση που κάνει η Μάργκο Ροθ Σπίγκελμαν κοιτώντας μαζί με τον Κουέντιν Τζέϊκομπσεν την πόλη του Ορλάντο το τελευταίο βράδυ μιας ολονύχτιας κοινής τους περιπέτειας λίγο προτού ξημερώσει το επόμενο πρωί και η Μάργκο εξαφανιστεί από προσώπου γης…

(Ο John Green είναι ένας σύχγρονος νέος συγγραφές που έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς-εκτός των άλλων- διατηρεί και ένα vlog στο youtube σε συνεργασία με τον αδερφό του. Μαζί αποτελούν τους vlogbrothers και μαζί με άλλα φτιάχνουν και βιντεάκια στο λεγόμενο CrashCourse όπου προσπαθούν να απλοποιήσουν για τους εφήβους διάφορα μαθήματα όπως η λογοτεχνία, η ψυχολογία, η ανατομία κι ένα σωρό άλλααα.. 🙂 Εδώ κάνει μία εισαγωγή για το μάθημα της λογοτεχνίας και παρουσιάζει ΅κάποιες σχετικές απόψεις του που είναι πολύ ωραίες, όπως:

«The book exists for the benefit of you.»

Να και το βίντεο:

Εσείς διαβάσατε τίποτα καλό αυτόν τον μήνα? 😉

Καλές αναγνώσεις, Σας φιλώ! 😀

Advertisements

5 thoughts on “Ένα από τα βιβλία του μήνα, «Χάρτινες Πόλεις»- John Green

 1. Περιέγραψες πολύ-πολύ όμορφα το βιβλίο! Ειδικά το κομμάτι που γράφεις: » έχει πλοκή, περιπέτεια, αναζήτηση και νύξεις πάνω σε σοβαρά φιλοσοφικά ερωτήματα χωρίς να φθάνει στα βαθύτερα «σκοτάδια» τους, αλλά δίνοντας την κατάλληλη ώθηση-μία λεπτή γεύση, όπως όταν στέκεται κανείς στην ακτή κι αφήνει τα πόδια του να βραχούν από το κύμα προτού παραδοθεί στα σκούρα και νωχελικά νεφελώδη βάθη του ωκεανού», είναι μια υπέροχη παρομοίωση.
  Η αλήθεια είναι ότι από Green έχω διαβάσει μόνο το «The fault in our stars» όπου κατέληξα να κλαίω με λυγμούς. Μάλλον δεν έχω αποβάλλει ακόμα την εφηβική μου ψυχοσύνθεση. 😛
  Αυτό το μήνα διαβάζω για την εξεταστική μόνο, δυστυχώς! 😔

  1. Ωωωωχχχ γκάφα μεγάλη! Παναγιώτα, χίλια συγγνώμη νόμιζα πως σου είχα απαντήσει! Μάλλον το έκανα στο μυαλό μου 😛

   Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. 🙂 Εγώ από John Green μέχρι στιγμής έχω διαβάσει αυτά τα δύο, το εν λόγω βιβλίο και αυτό που έχεις διαβάσει κι εσύ δηλαδή. Με το The Fault In Our Stars συνέβη το ατυχές, ότι είδα πρώτα την ταινία, οπότε το βιβλίο που έχει συγκλονήσει όσους μέχρι στιγμής μου εχουν μιλήσει γι’αυτό, εμένα δεν με άγγιξε τόσο όσο περίμενα 😛 Σίγουρα για νεανική λογοτεχνία είναι σχετικά καλά αναγνώσματα 🙂 .

   Ελπίζω να τα πήγες καλά στην εξεταστική σου 😉 😀

   Καλό σου βράδυ!

   1. Καλέ σιγά το πράγμα, μην μου αγχώνεσαι! 😊
    Η εξεταστική ευτυχώς τέλειωσε και τώρα αναμένου αποτελέσματα!
    Καλό βραδάκι! 😘

 2. Ω! Τι τέλεια βιντεάκια απο τον Green! Δεν εχω διαβάσει το χάρτινες πόλεις, φοβόμουν οτι θα είναι πολυ young adult λογοτεχνία για μενα, αλλα αυτο το επεξηγηματικό που μας παρέθεσες με τις χάρτινες πόλεις και τους χάρτινους ανθρώπους, με έβαλε σε σκεψεις μήπως πρέπει να το τολμήσω…Εγω διαβάσω την Χάρτινη Μνήμη της Εμα Χηλυ ενω πριν λιγο καιρο τελείωσα το μικρο αλλα εξαιρετικο Πορφύρα Πανιά του Α. Γκρην…(άλλος Γκρην αυτός…) 🙂

  1. Κοίτα, είναι ένα βιβλίο που δεν θα σε ενθουσίαζε ιδιαίτερα, αν δεν κουβαλάς και μία διάθεση νοσταλγίας για τα εφηβικά σου χρόνια την περίοδο που το ξεκινάς. Δεν είναι το σούπερ βαθυστόχαστο αριστούργημα προφανώς, αλλά για νεανική λογοτεχνία είναι αξιοπρεπές θαρρώ 🙂 . Εμένα μου προκάλεσε τέτοιες σκέψεις σε κάποια σημεία.

   Οι επιλογές σου ακούγονται »ζουμερές» και θα τις ψάξω. Ο τίτλος »χάρτινη μνήμη» ιδίως κάτι μου κάνειιι…. 😉

   Φιλάκια πολλά :*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s